Správna údržba a čistenie šperkov z rôznych materiálov

Šperky sú viac než len doplnky, sú odrazom našej osobnosti a často majú pre nás špeciálny význam. Aby sme si ich krásu užívali čo najdlhšie, je dôležité vedieť, ako sa o ne správne starať. Tu je niekoľko tipov, ako udržiavať a čistiť šperky z rôznych materiálov.

Zlato a striebro
Tieto kovy sú obľúbené pre svoj lesk a trvanlivosť, ale môžu sa postupne špiniť. Na čistenie zlata a striebra môžete použiť jemnú zubnú kefku a roztok teplej vody s pár kvapkami bezfosfátového mydla. Po vyčistení šperky dôkladne opláchnite a osušte mäkkou handričkou.

Drahé kamene
Diamanty, rubíny, zafíry a iné drahé kamene si zaslúžia špeciálnu pozornosť. Môžete ich čistiť roztokom teplej vody a jemného čistiaceho prostriedku. Po namočení použite mäkkú kefku na odstránenie nečistôt a potom šperk opláchnite čistou vodou.

Perly
Perly sú veľmi jemné a nesmú prísť do kontaktu s abrazívnymi látkami. Po nosení ich utrite mäkkou handričkou. Ak potrebujú hlbšie čistenie, použite vlhkú handričku namočenú v roztoku vody a jemného mydla.

Chirurgická oceľ
Šperky z chirurgickej ocele sú obľúbené pre svoju odolnosť a hypoalergénne vlastnosti. Na čistenie chirurgickej ocele môžete použiť jemnú zubnú kefku a roztok teplej vody s pár kvapkami mydla. Po vyčistení oceľové šperky dôkladne opláchnite a osušte mäkkou handričkou.

Bižutéria
Bižutéria môže byť citlivá na vodu a chemikálie. Preto je najlepšie utrieť ju suchou, mäkkou handričkou. Ak je potrebné hlbšie čistenie, použite jemnú handričku navlhčenú v roztoku vody a mydla, ale vyhnite sa namáčaniu.

Skladovanie šperkov

Aby ste predišli poškodeniu a zbytočnému zašpineniu, skladujte šperky oddelene v mäkkých vrecúškach alebo v šperkovnici s viacerými priehradkami. Drahé kamene a kovy by mali byť uložené na suchom mieste, kde nedochádza k náhlym zmenám teploty.

Pamätajte, že pravidelná údržba a správne čistenie zabezpečia, že vaše šperky zostanú krásne a žiarivé po mnoho rokov. A ak si nie ste istí, ako postupovať, neváhajte sa obrátiť na profesionála.