Základné elektronické súčiastky

Elektronické súčiastky sú základné stavebné bloky elektronických obvodov a systémov. Bez týchto súčiastok by sme nemali počítače, mobilné telefóny, televízie, digitálne zariadenia alebo mnoho iných elektronických zariadení, ktoré dnes používame na každodennú prácu a zábavu. V tomto článku sa pozrieme na niektoré základné elektronické súčiastky, ako fungujú a na čo sa používajú.

Tranzistor

Tranzistor je jednou z najdôležitejších elektronických súčiastok a predstavuje základný stavebný blok moderných elektronických obvodov. Jeho hlavnou funkciou je ovládať prúd pretekajúci cez obvod. Tranzistory sa používajú vo veľkom množstve aplikácií, od jednoduchých spínačov po výkonové zosilňovače a mikroprocesory.

Rezistor

Rezistor je súčiastka, ktorá obmedzuje prúd pretekajúci cez obvod a upravuje napätie. Rezistory majú určitý odpor, ktorý je meraný v ohmoch (Ω). Rezistory sa používajú na rôzne účely, vrátane deličov napätia, ochrany obvodov a stabilizácie prúdu.

Kondenzátor

Kondenzátor je súčiastka, ktorá uchováva elektrickú energiu vo forme náboja. Kondenzátory majú dve dosky oddelené izolačnou vrstvou, ktorá sa nazýva dielektrikum. Kondenzátory sa používajú na mnoho účelov, vrátane ukladania energie, filtrácie signálu, regulácie napätia a mnoho ďalších.

Dióda

Dióda je elektronická súčiastka, ktorá umožňuje priechod prúdu iba v jednom smere. Keď je napätie na dióde viac než istá určená hodnota, dióda sa „zapne“ a prúd môže prejsť. Diódy sa používajú na mnohých miestach, vrátane prostriedkov na ochranu obvodov a v usmerňovačoch napätia.

LED

LED je skratka pre Light Emitting Diode. Je to špeciálny typ diódy, ktorá emituje svetlo, keď cez ňu prechádza prúd. LED sú dostupné v rôznych farbách, vrátane červenej, zelenej, modrej a mnohých ďalších. Mnohé moderné zariadenia používajú LED na indikáciu stavu (napríklad televízory, telefóny, nabíjačky a podobne).

Cievka

Cievka je súčiastka, ktorá generuje magnetické pole, keď ňou preteká prúd. Toto magnetické pole môže ovplyvniť prúd bez ďalšieho fyzického kontaktu. Cievky sa používajú v rôznych aplikáciách, vrátane transformátorov, oscilátorov a filtrácie signálu.

Iné súčiastky

Existuje ešte mnoho ďalších základných elektronických súčiastok, ktoré nie sú v tomto článku uvedené. Každá z týchto súčiastok má svoje špecifické vlastnosti a použitie, ktoré prispievajú k správnej funkčnosti elektronických obvodov a systémov. Bez týchto základných elektronických súčiastok by bolo veľmi obtiažne (ak nie nemožné) vytvoriť väčšinu zariadení, ktoré v dnešnej dobe používame.

Zaujímajú vás elektronické súčiastky? Pozrite sa, čo všetko máme v ponuke.