Šitie kože – čo na to potrebujeme?

Spracovanie kože je zručnosťou, ktorá je už po stáročia cenená. Pre tých, ktorí sa chcú naučiť umenie, sú k dispozícii rôzne nástroje na spracovanie kože. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najdôležitejších nástrojov, ktoré vám pomôžu pracovať s touto vzácnou a krásnou surovinou.

  1. Sada na šitie: Súbor nástrojov na šitie je základom pre každého, kto sa chce venovať spracovaniu kože. Táto sada zvyčajne obsahuje šidlá, ihly, nite a iné funkčné pomôcky. Šidlá sú nástroje, ktoré sa používajú na vytváranie dier v koži, do ktorých sa neskôr prevliekajú nite s pomocou špeciálnych ihiel. Ihly môžu byť rôznych veľkostí a tvarov, aby ste mohli ľahšie dosiahnuť želaný efekt.
  2. Nite na šitie kože sú špeciálne vyrobené tak, aby boli pevné a odolné proti roztrhnutiu. na trhu nájdete ľanové nite, syntetické nite, voskované aj nevoskované. Výber nite je vecou individuálnych preferencií. Pre začiatočníkov odporúčame použiť syntetické nite, ktoré môžete nájsť aj v našej ponuke. Práca sa ľanovými niťami je podstatne náročnejšia, pretože sa pri nesprávnom navoskovaní trhajú a zasekávajú.
  3. Šidlá: Šidlá sú nástroje, ktoré sa používajú nielen na vytváranie dier do kože, ale aj na označovanie miest bodkami, alebo čiarami. Existuje niekoľko druhov šidiel, vrátane rovných, zakrivených, s očkom, s háčikom a podobne. Môžu mať kruhový, ale aj diamantový prierez.
  4. Sada dierovačov na kožu: Dierovače na kožu sú nevyhnutné pre vytvorenie dier v koži, ktoré umožnia jej zošitie. Tieto nástroje majú rôzne veľkosti a rozostupy hrotov, aby ste si mohli vybrať to, ktoré najlepšie vyhovuje na šitie danej kože. Umožňujú vytvárať otvory v rovných líniách a pod rovnakým uhlom.

Pri spracovaní kože je dôležité mať správne nástroje, ktoré vám umožnia dosiahnuť požadovaný výsledok. Sady na šitie, správne šidlá, nite a sady dierovačov sú základnými nástrojmi, ktoré vám poskytnú všetko, čo potrebujete na šitie kože. S ich pomocou môžete zošiť akékoľvek kusy kože rýchlo, esteticky a pevne.